Від А до Я Провідна рекламна компанія в Західному регіоні

Історія друку та створення друкарень

Глобальне використання механічного друку з окремими рухливими літерами, що були винайдені в Німеччині, почалось зі створення механічного друкарського пресу Йоганом Гуттенбергом і закінчилось розповсюдженням друку на всі регіони світу 19 сторіччя. При цьому генеалогічно друкарський прес Гуттенберга – прототип сучасного варіанту друку з рухливою літерою, і майже всі технології ми можемо віднести до одного джерела – пресу Гутенберга.

Китай – В Китаї з 6-8 ст. окремим способом ксилографії виготовлялись різноманітні сторінки текстів. Але пізніше китаєць Бі Шен у 1041 — 1049 роках використав розбірні рухомі літери з використанням матриць і пуксонів.

Німеччина

Вже в 1460 році Ментель мав свою окрему друкарню в Страсбурзі, Пфістер – в 1461 році в Бамберзі. Після того, як був призначений Майнц герцогом Нассаурським, коли друкарня Шеффера і Фауста була знищена, працівники, як їх називали, «діти Гуттенберга», розбіглись і при цьому забрали з собою також друкарське мистецтво.

Іспанія та Португалія. В Іспанії перша друкарня була створена в 1974 році в Валенсії. При цьому першими друкарями були голландці та німці.

Нідерланди. В Голландії  першим місто, яке заcнувало свою друкарську справу був Утрехт, Антверпен та Брюгге.

Англія. В Англії першу друкарню було створено в 1974 році. При цьому книгодрукування не поширювалось з такою великою швидкістю, як на континенті, наприклад до кінця 15-го століття. І друкарні функціонували тільки в Оксфорді.

Скандинавія. В Скандинавських країнах книгодрукування виникло в Оденсі (Фіонія) в 1482 році Іоанном Снелльлем, в Копенгагені – в 1490 році, в Стокгольмі – в 1483 році. В Осло друкарні були створені тільки в 17 столітті.

Вірменські друкарні. Одне з перших видань вірменською мовою реалізував Йоган Шильдбергер в Майнці в 1475 році окремим латинським шрифтом. У 1486 році Брайденбах видав вірменський текст з використанням методу ксилографії. При цьому початок вірменського книгодрукування був датований 1512 роком.

З 1512 року до 1800 року вийшло більше 1170 різних варіантів вірменських книг. В наступному столітті вірменські друкарні відкрились в Москві, Шуші, Єревані, Бостоні та ін. До 1920 року в світі було 460 друкарень, які друкували газети, журнали та книги на вірменській мові.

Туреччина. В Туреччині книги таємно друкувались євреями. В 1490 році вийшла книга «Історія народу Божого», твір Йосипа бен Горіона. Перші турецькі книги були створені та видані в 1720-ті роки.

Річ Посполита. В Польщі першою книгою, яку надрукували, є «Explanatio in Psalterium» Іоанна де Туррекремата, на якій місцем друкування книг позначено Краків. Першим друкарем вважався  Гюнтер Цайнер з Аугсбурга. В кінці 15-го – на початку 16-го століття в Кракові творив друкар Ян Галлер, який видавав книги латинською мовою, а польською виключно уривки.

Чехія. В Чехії книгодрукування було приблизно в 1475-1478 роках одночасно в Празі, і Пльзені, а потім і в Брюнні (Брно) – в 1489 році.